Kumite

Kyokushinkai kumite

Tien volledig voorgeprogrammeerde kumite’s. De Kyokushinkai kumite’s zijn ingestudeerde gevechtshandelingen, die in de praktijk van de wedstrijd zelden voorkomen. Deze Kyokushinkai kumite’s worden altijd door twee karateka’s uitgevoerd en bevorderen de uitvoering van de karatedo-technieken.

Jiyu kumite

Gecontroleerd ‘vrij (ongeprogrammeerd) vechten’ (sparren). Oefenvorm waarbij het sparren helemaal vrij is. De toegestane technieken zijn van tevoren niet vastgesteld. Jiyu = Vrij, ongelimiteerd.

Ippon kumite

Eén-stap-oefening / Eén-stap-kumite. Een vorm van sparren waarbij een afgesproken aanval (met één stap) wordt beantwoord op een speciale manier.

Jiyu ippon kumite

Vechten met één opdracht. Oefenvorm van een voorgeprogrammeerd ‘kumite’ die veel lijkt op ‘vrij vechten’, waarbij het gaat om te scoren van één punt (met een van tevoren afgesproken techniek), waarna men stopt en opnieuw begint.

Nihon kumite

Twee-stap-oefening / Twee-stappen-kumite. Wordt in Nederland zelden nog geoefend. Een oefenvorm van sparren waarbij twee afgesproken aanvallen worden afgeslagen (met twee stappen) en daarna wordt ‘gecounterd’ op een ingestudeerde manier.

Sanbon kumite

Drie-stappen-oefening / Drie-stappen-kumite. Een oefenvorm van sparren waarbij drie afgesproken aanvallen worden geweerd (met drie stappen) en daarna wordt beantwoord met een counter. De tegenaanvallen (counters) dienen telkens verschillend te zijn.

Yakusoku kumite

Voorgeprogrammeerd (afgesproken) gevecht. Oefenvorm waarbij de toegestane technieken van tevoren zijn vastgesteld. Yakusoku = Afspraak, belofte, overeenkomst