Kumite

Myrthe Rebattu demonstreert  Kyokushinkai Kumite

Myrthe Rebattu demonstreert Kyokushinkai Kumite

Een van de belangrijkste factoren die tot de snelle opgang van karate leidde, was de mogelijkheid om te vechten en aan competities deel te nemen. De Japanse Karate Associatie (JKA) ontwikkelde de eerste geaccepteerde vorm van vrij vechten in de jaren dertig, hoewel anderen hiervoor verschillende methoden hadden getest. Het wedstrijdsysteem van de JKA werd de al om geaccepteerde norm, van waaruit de ware competitie zich in de jaren vijftig ontwikkelde.

Kyokushinkai kumite

Tien volledig voorgeprogrammeerde kumite’s. De Kyokushinkai kumite’s zijn ingestudeerde gevechtshandelingen, die in de praktijk van de wedstrijd zelden voorkomen. Deze Kyokushinkai kumite’s worden altijd door twee karateka’s uitgevoerd en bevorderen de uitvoering van de karatedo-technieken.

Jiyu kumite

Gecontroleerd ‘vrij (ongeprogrammeerd) vechten’ (sparren). Oefenvorm waarbij het sparren helemaal vrij is. De toegestane technieken zijn van tevoren niet vastgesteld. Jiyu = Vrij, ongelimiteerd.

Ippon kumite

Eén-stap-oefening / Eén-stap-kumite. Een vorm van sparren waarbij een afgesproken aanval (met één stap) wordt beantwoord op een speciale manier.

427070_259473587466431_1758702968_n

Jiyu ippon kumite

Vechten met één opdracht. Oefenvorm van een voorgeprogrammeerd ‘kumite’ die veel lijkt op ‘vrij vechten’, waarbij het gaat om te scoren van één punt (met een van tevoren afgesproken techniek), waarna men stopt en opnieuw begint.

Nihon kumite

Twee-stap-oefening / Twee-stappen-kumite. Wordt in Nederland zelden nog geoefend. Een oefenvorm van sparren waarbij twee afgesproken aanvallen worden afgeslagen (met twee stappen) en daarna wordt ‘gecounterd’ op een ingestudeerde manier.

Sanbon kumite

Drie-stappen-oefening / Drie-stappen-kumite. Een oefenvorm van sparren waarbij drie afgesproken aanvallen worden geweerd (met drie stappen) en daarna wordt beantwoord met een counter. De tegenaanvallen (counters) dienen telkens verschillend te zijn.

Yakusoku kumite

Voorgeprogrammeerd (afgesproken) gevecht. Oefenvorm waarbij de toegestane technieken van tevoren zijn vastgesteld. Yakusoku = Afspraak, belofte, overeenkomst

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *